Националниот ромски центар ги мотивираше младите Роми да продолжат со високо образование

Националниот ромски центар организираше онлајн средба на млади Роми кои сакаат да продолжат високо образование на факултетите во државата и надвор од неа, соопштија денеска надлежните од граѓанската организација. Младите кумановци од ромска етничка...

ПописCensus Popis НРЦ Инфо 2021

Почитувани, Се надеваме на ваше внимание при гледање на видео пораките и понатамошно проследување во интерес на сите граѓани за позитивни согледувања, преземени мерки,   за добро и продуктивно живеење на сите нас. ………… Respected,...

Вакцинирај се – НРЦ инфо Macedonia / Len Vakcina akarimos NRC.info romanes 2021

Почитувани, Се надеваме на ваше внимание при гледање на видео пораките и понатамошно проследување во интерес на сите граѓани за позитивни согледувања, преземени мерки,   за добро и продуктивно живеење на сите нас. Respected, We...

За достоинството на Ромите во Европа: “Roma Pride!”

Европски Манифест Моравме да пешачиме добар половина час, на тесна патека, низ дивата трева, под врелото сонце, понекогаш дури и низ кал, за конечно да дојдеме до местото на поранешниот ромски концентрационен логор во...

Поддршка за Европска Стратегија за здравје на деца и адолесценти 2015-2020

Изјава на Европската Алијанса за јавно здравство на 64 седница на Регионалниот комитет на Светската Здравствена Организација за Европа, Копенхаген, 15 – 18 септември 2014 на Европската Стратегија за здравје на  деца и адолесценти...

Деветти мај – Ден на Европа

Интеграцијата на Ромите е процес, а не настан! Постојат многу извештаи, течат многу иницијативи. Резултати нема, антициганизмот се шири. Сè помалку институции и фондации остануваат активни (СОРОС, Светска Банка, Европска Комисија, ERTF, ERRC…) со заложби...

Одобрена првата исплата на надомест на трошоци на Здруженијата

Од страна на Министерството за правда се одобрени првите 1700.оо денари на име трошоци за обемот на извршена работа од овластеното здружение за пружање претходна правна помош. Иако според Законот за бесплатна правна помош,...