Одржани состаноци на мрежа во 5 општини

Изминатиот период беа организирани состаноци на мрежата во кои учествуваат лидери/ки од ромските заедници во 5 општини: Куманово, Кочани, Прилеп, Кичево и Штип. Целта на состаноците беше да се дискутира практичната имплементација на Закон...

Интервју: „Ги зајакнуваме жените Ромки да препознаат насилство и да бараат помош“

Најмалку 25 жени Ромки од пет општини во Северна Македонија побараа правна помош по кампањата од врата до врата спроведена од страна на граѓанската организација (ГО) Национален ромски центар (НРЦ) во 2021 година и...

Денови за правно советување и дијалог состаноци

Во Кичево и Куманово изминатите денови се одржа сесија за правно советување на жени и девојки Ромки и дијалог состанок со учесници од ромската заедница. Целта на инфо денот за правно советување беше да...

Кампања во ромските населби

Националниот ромски центар континуирано работи на терен во рамките на кампањата „Ние можеме„ во општините Куманово, Кичево, Прилеп, Кочани и Штип во кои изминатиот период од страната на тимот на НРЦ заедно со теренските...

Одржани состаноци на мрежа во 5 општини

Периодов беше организирана првата серија од состаноци на мрежата во 5 општини: Куманово, Кочани, Прилеп, Кичево и Штип. На средбите учествуваа препознатливи лица (жени и мажи) од ромските заедници од 5 општини како и...

Кампања во ромските населби

Изминатиот период во рамките на проектот „Ние можеме„ во општините Куманово, Кичево, Прилеп, Кочани и Штип проектниот тим заедно со теренските консултанти ги посетија на терен ромските населби со цел да ги информираат за...

Денови за правно советување на жени и девојки за родово базирано и семејно насилство

Во изминатиот период во Куманово, Кочани, Штип и Кичево се одржаа сесии за правно советување со жени и девојки Ромки кои имаат потреба од правно советување за заштита од родово базирано и семејно насилство...