Годишно собрание ЗНРЦ за 2022

 Почитувани членови , Здружението Национален Ромски Центар според првичното инфомирање доставено до вас за резерворање на датумот на 3 Март  2023 год. за одржување на “Редовно годишно собрание 2022 год“ ви ја доставуваме  Драфт Агендата , воедно ве информираме доколку ви се...

Интервју: „Ги зајакнуваме жените Ромки да препознаат насилство и да бараат помош“

Најмалку 25 жени Ромки од пет општини во Северна Македонија побараа правна помош по кампањата од врата до врата спроведена од страна на граѓанската организација (ГО) Национален ромски центар (НРЦ) во 2021 година и...

Поделени пакети со храна во Куманово, по
повод Меѓународен ден за борба против
сиромаштија

Националниот ромски центар, банката за храна и Еко живот, деновиве поделија 50-тина прехранбени пакети за ранливите категории граѓани од Куманово и Кавадарци,по повд 17-ти Октомври, Меѓународен ден за борба против сиромаштија, соопштијаденеска од НРЦ....

Националниот ромски центар ги мотивираше младите Роми да продолжат со високо образование

Националниот ромски центар организираше онлајн средба на млади Роми кои сакаат да продолжат високо образование на факултетите во државата и надвор од неа, соопштија денеска надлежните од граѓанската организација. Младите кумановци од ромска етничка...

Кратка информација за остварена средба во ромски населби во Куманово

На ден 29.04.2022 година Здружение НРЦ од Куманово преку тимот кој ги спроведува активностите во рамките на проектот „ Здравје-Одговорност на сите“ финансиран од ФООМ оствари средба со населението во ромските населби во Куманово....

Во општините од североистокот недостигаат засолниште, кризен центар и СОС линии за жртвите на семејно насилство

Во шесте општини од североисточниот регион недостигаат засолниште, кризен центар и СОС линии за жените жртви од родово базирано и семејно насилство, покажува анализата на невладините организации од Куманово. Постоечките програми од социјална заштита...

Светски ден на здравјето 2022 – Наша планета, наше здравје

Светски ден на здравје- ден за подигање на јавната свест за здравјето. Секоја година се одбележува на 7ми Април и секоја година свртува внимание на специфична здравствена тема која ги загрижува луѓето ширум светот....

Повик за ангажирање психотерапевт

ЈАВЕН ПОВИК за ангажирање на психотерапевт за обезбедување на психолошко и психотерапевтско  советување Здружение Национален ромски центар (НРЦ) од Куманово објавува „Повик за  ангажирање на психотерапевт за обезбедување на психолошко и психотерапевтско  советување“ за...