POSTER copy - Copy

Да ги запознаеме Ромите преку кампањата ДОСТА!

Августовски старт на четвртата по ред кампања ДОСТА! за надминување на предрасудите и запознавање на културните вредности на ромскиот народ и создавање на подобра парадигма за Ромите Националниот ромски центар овогодинешната четврта по ред...

Screenshot_36

НРЦ ја поддржува интеграцијата на Македонија во eвропското семејство

Куманово, 13 септември 2018 МИА-Националниот ромски центар ја поддржува интеграцијата на Македонија во европското семејство, а значајно е да се вклучиме и во сојузот со кој се гарантира безбедноста на државата, изјави денеска извршниот...

Домувањето е повеќе од четири ѕида и кров

Документарниот филм „ Домувањето е повеќе од четири ѕида и кров “ е изработен во рамките на проектот „Адекватно домување за Роми“, реализиран од страна на Национален Ромски Центар со поддршка од проектот на...

33964128_10209011263838789_2758869223223590912_n

Одржанo редовнo Собрание на НРЦ

На 30.05.2018 година се одржа редовна седница на годишно Собрание на НРЦ. Претседавачот на Собранието, според агендата ја водеше седницата на Собранието. На присутните им се обрати извршниот директор на Национален ромски центар, Ашмет...

33045732_638662959818371_9058133267609288704_n-768x576

КОНФЕРЕНЦИЈА – 25 ГОДИНИ ФООМ, ИМА ЛИ ШАНСИ ОТВОРЕНОТО ОПШТЕСТВО ВО МАКЕДОНИЈА

По повод 25 годни на ФООМ,  тимот на Националниот Ромски Центар учествуваше на овој настан и имаше можност јавно да се заблагодари на првиот директор г-дин, Владимир Милчин, актуелната директорка Фани Каранфилова Пановска ,...

32169519_10216938797442392_4825704122822950912_n

Конференција за здравјето на Ромите во Република Македонија

Конференција Здравјето на Ромите во Република Македонија -Пристап, предизвици и можности за подобрување- По повод 25 годни на ФООМ подршка за силни и активни граѓани и демократско општество,  тимот на Националниот Ромски Центар учествуваше...

logo-nrc-1

Семинар за пристапи и методологии за неформално образование

Семинар за пристапи и методологии за неформално образование за основни и трансверзални вештини за млади Роми (презентација на наставните програми, презентација на едукативни материјали). Овој семинар е организиран од Академика 245 во Софија, Бугарија,...

Brisel EU commision march 2018

Препораката на ЕК, значајна за Ромите во Македонија

НРЦ по повод Осми април и и извештајот на Европската Комисија за Македонија испраќа порака и апел дека е време Ромите да бидат поактивни субјекти во барањето и остварувањето на своите права. „Сметаме дека...

Brussel march 2018 ERGO.ENAR Roma strategy preparatory meeting

НРЦ на меѓународни средби во Брисел и Хамбург

НРЦ присуствуваше во Брисел на почетокот на април, средба на која претставниците од повеќе земји од ЕУ и земјите од Западен Балкан разговараа за ромското прашање и стратегијата на Ромите во земјите членки на...