Нова слика, појава или секојдневие за Ромските деца, одраз на нечија омраза, нечовечност, дискриминација, а и не само тоа најголема болка е што тоа е само дете.

Како знак на негодување добивме реакција од еден хуман граѓанин на Р.Македонија, уредник на http://istoricar.blog.com.mk/, кој со вознемиреност и грижа нè иформира и воедно протестира за клипот под име „Латиф“ на порталот на Кајгана www.kajgana.com кој беше поставен во забавно хумористична рубрика. По наша анализа клипот бил објавен на првата страна на 17 ноември 2006 година и сеуште стои во нивниот download сервер но е отстранет од WEB страната на Кајгана.

Ние најостро реагираме и ги поовикуваме сите да ни се придружат кон овој протест и воедно ги повикуваме надлежните институции ургентно да регираат за утврдување на потеклото и авторите на овој видео клип.

Денес кога секојдневно имаме хумор на сметка на Ромите (Шампионите на Шутка, Борат….) сепак тоа се монтирани документарци, филмови, но оваа е реалност иако е болна да се оди до крајност со користење и малтретирање на малолетно дете за забава и снимки со мобилни телефони..

Во нјадобар интерес на децата внимаваме на ваквите подробности кои можат да имаат негативен ефект токму над нив за кои се залагаме да ги заштитиме, затоа од таа причина нема да го ставиме видео клипот на нашито сајт, а може да го доставиме до надлжните институции и органи.