Националниот ромски центар денеска одржа редовно Годишно собрание на кое беа презентирани активностите и резултатите на здружението постигнати на локално и на национално ниво, како и преглед на активните проекти, а беа избрани и членови на Управниот одбор. Годишното собрание се одржува токму на Светскиот ден на ромскиот јазик, 05 ноември, а пак НРЦ прославува 15-годишен јубилеј.

Извршниот директор на здружението, Ашмет Елезовски посочува дека годинава, но и во изминатите 4 години, НРЦ континуирано се обидел да биде активен субјект во сите процеси во Македонија и да го развие што поефикасно граѓанското активно влијание во донесувањето на одлуките на локално и на национално ниво, и покрај тоа што работеле во тешки услови поради ковид пандемијата. Според Елезовски, се уште најгорливото прашање со кое се соочува ромската популација е дискриминацијата.

-Со појавата на ковид бевме целосно блокирани, паралелно со тоа имавме и една неочекувана ситуација, бевме поплавени, сега очекуваме судска разрешница, малку тешко оди, имавме и некои побарувања од донаторите, од ЕУ, и од сето тоа заклучив дека и кога си во криза, никој не прашува дали треба на некого да му се помогне, туку сите гледаат како да ти одземат нешто. Но, сепак НРЦ успеа ги преброди сите тие работи и со тимот со кој работиме повеќе од 15 години успешно функционираме и за жал една сме од повеќето организации на национално ниво што имаме вработени лица и сме посветени на работата и отворена канцеларија секој работен ден. Ретки сме, но, сепак кога треба да се додели нешто од фондовите, можам да кажам дека има многу не коректен пристап и од донаторите, дури и од локални и од националните, меѓутоа, таму каде што луѓето навистина се професионалци имаме поддршка и од локално и од национално ниво. Прашање е како да се реши проблемот на најдискриминираната нација во РСМ и во Европа, а тоа се Ромите. Во моментот не само што сме изолирани, туку сме сите ние заборавени бидејќи и политиката, а пред се ковидот, кој пак е поврзан со политиката си го направи своето, меѓутоа останува само ние да си работиме и да ги охрабриме граѓаните, да ја вратиме довербата, изјави Елезовски.

Националниот ромски центар нуди и бесплатна правна помош на ромската популација и другите социјално-ранливи категори кои што имаат потреба да добијат правен совет, упатување и објаснување за најразлични прашања од повеќе области. Дневно за помош од најразличен вид се јавуваат или доаѓаат директно во просториите на НРЦ и до 100 лица, вели Елезовски.

-Ние сме едни од официјалните овластени регистрирани здруженија за давање и пружање бесплатна правна помош и секојдневно кај нас се обраќаат од 20 – 60 граѓани од Куманово и општините од североистокот, но паралелно ако ги опфатиме и луѓето кои се јавуваат на телефон за советодавни услуги на ниво на државата, бројката достигнува до 100. Она што најчесто прашуваат во моментот е како да се справат со секојдневните проблеми предизвикани од ковид-19, а тоа е опстанокот. Сиромаштијата, за жал, никој не ја спомнува, има многу што да се одговара од многу структури и лица, па и јас на себе си велам дека и јас имам одредена одговорност бидејќи ако молчиме премногу, со тоа не правиме добро за никого, изјави Елезовски.

НРЦ успешно функционира 15 години, а е производ на секојдневната работа и едукација.

Здружението ја мотивира заедницата да сфати дека самата може да си помогне ако е информирана, ако ги знае регулативите за да може да ги пренесе на идните генерации.

„НРЦ успеа затоа што имаше цел – граѓаните да добијат сигурност дека нивните проблеми ќе бидат сослушани и разгледани со можни начини за решение“, посочуваат од Националниот ромски центар.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*