За време на медиа кампот Буверо 2017 година ромски девојки подготвија три интересни видео приказни што беа промовирани пред публиката и предизвикаа голем интерес

Националниот ромски центар со поддршка од програмата на Европска Унија „Европа за граѓаните“ на 21.08 организираше промоција на кратки документарни филмови изготвени од учесничките на медиа кампот Буверо 2017. Беа промовирани трите документарни филмови: Ромка или Робинка, Сон и Ние сме промената.

„Сон“ анимирано видео, приказна со кое креативно беа посочени предизвиците на една ромска девојка со акцент за важноста и значењето на образованието. Автори на филмот се Марина Симеуновиќ, Ралица Димитрова, Евелин Камперовска и Рахилда Кадриова, под менторство на Славица Ќурчинска.

„Ромка или Робинка“ е приказна за две сестри од ромска националност и нивното соочување со стереотипите предрасудите и дискриминацијата. Сценариото и реализацијата се на Џенет Коко, Жељка Николиќ, Бирсана Демировска и Сефаде Фејзовска, под менторство на Мартин Давитковски.

„Ние сме промената“ е креативно музичко видео со кое беа пренесени емоциите на девојките од традиционалните ромски семејства кој предизвика голем интерес кај публиката на промоцијата. Авторките на видеото Тања Ѓорѓевиќ, Сонита Фејзовска, Тамара Асковиќ, Мерсида Демировска, под менторство на Небојша Илијевски.

На промоцијата официјално беа доделени сертификати на сите учеснички на медиа камп „БУВЕРО 2017 “

На Медиа Камп „БУВЕРО 2017“ зедоа учество девојки од Македонија, Србија и Бугарија. Главна цел на кампот беше да се мотивираат младите ромски девојки преку тренинг за новинарство и користење на новата иновативна дигитална технологија. Тренингот беше реализиран во почетокот на август 2017 година. Во теоретскиот дел експерти од различни полиња оддржаа предавања на следниве теми: визуелно историско прераскажување, медиумска етика, идентитет, основи на новинарство, основи на фотографија, видео снимање и телевизиско уредување и практичен дел каде што учесниците беа поделени на групи и ги снимаа и уредуваа своите сопствени видео записи.

20 Promocija 0002-800x600 20 Promocija 0016-800x600 20 Promocija 0021-800x600 20 Promocija 0027-800x600 20 Promocija 0033-800x600 20 Promocija 0036-800x600 20 Promocija 0042-800x600 20 Promocija 0044-800x600 20 Promocija 0055-800x600 20 Promocija 0078-800x600 20 Promocija 0083-800x600 20 Promocija 0093-800x600 20 Promocija 0112-800x600 20 Promocija 0116-800x600 20 Promocija 0124-800x600 20 Promocija 0127-800x600 20 Promocija 0136-800x600 20 Promocija 0138-800x600 20 Promocija 0144-800x600 20 Promocija 0156-800x600 20 Promocija 0163-800x600 20 Promocija 0164-800x600 20 Promocija 0180-800x600 20 Promocija 0191-800x600 20 Promocija 0207-800x600 20 Promocija 0212-800x600 20 Promocija 0216-800x600 20 Promocija 0218-800x600 20 Promocija 0231-800x600 20 Promocija 0239-800x600 20 Promocija 0247-800x600 20 Promocija 0252-800x600 20 Promocija 0253-800x600 20 Promocija 0273-800x600

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*