НРЦ на одбележување на Светскиот ден на ромскиот јазик

НРЦ на првиот настан во Македонија за одбележување на Светскиот ден на ромскиот јазик Претставници од НРЦ присуствуваа на првиот настан за одбележување на Светскиот ден на ромскиот јазик. Настанот се одржа во организација...

Делегација на НРЦ положи цвеќе на Спомен Костурницата

НРЦ со достојна почит за загинатите од НОБ, по повод 11 Ноември По повод 11 Ноември, Денот на ослободување на Куманово, бројни делегации, меѓу нив и делегација на Националниот Ромски Центар, предводена од извршниот...

НРЦ на конференција во Стразбург, Франција

НРЦ на меѓународна конференција за жените Ромки и патувачи Извршниот директор на НРЦ, Ашмет Елезовски присуствуваше на шестата по ред Меѓународна Конференција за жените Ромки и патувачи, која се одржа на 6 и 7...

150-тина ученици преку уметност кажаа Доста за дискриминацијата

„Доста, надмини ги предрасудите, запознај ги Ромите“ 150-тина ученици од кумановските основни и средни училишта, денеска, заеднички твореа, ликовно се изразуваа и на тој начин упатија порака дека се против дискриминацијата. Оваа активност се...

Форум-„Ајде да зборуваме за дискриминација“

Промоција на документарни филмови подготвени на Буверо 2017 Националниот Ромски Центар организираше Форум „Ајде да зборуваме за дискриминација“ кој се одржа во Младинскиот Културен Центар „Козјак“ Куманово, со поддршка на Француската амбасада во Македонија...

НРЦ во студиска посета на Косово

Посета преку проектот „Социјална инклузија на Роми“ Претставничките на НРЦ, Славица Ќурчинска и Катерина Шојиќ, оставрија дводневна студиска посета на Косово, во рамки на проектот „Социјална Инклузија на Роми“ кој е поддржан од We...

НРЦ на прием во амбасадата на Австрија во Македонија

НРЦ на свеченост по повод австрискиот национален ден Извршниот директор на НРЦ, Ашмет Елезовски, на 26 октомври годинава присуствуваше на свечениот прием кој го организираше амбасадата на Австрија во Македонија, по повод одбележување на...

Учениците помеѓу Различноста и Стереотипите

Интерактивна работилница со учениците од основните и средните училишта од Куманово со цел да се препознаат стереотипите, предрасудите и дискриминацијата и влијанието кон нивното намалување и спречување Националниот ромски центар на 27 Октомври 2017...