Успешно одржан вториот ден од дводневната завршна конференција во рамките на проектот „Спречување на дискриминација кон ромските деца“ во хотел „Холидеј Ин“ во Скопје (19-20 февруари 2019)

Вториот ден, конференцијата имаше чест да ја отвори Претседателот на владата, Г-динот Зоран Заев, кој во својот воведен говор истакна дека овој проект завршува, но тој и понатаму претставува владина мотивација за фокусирање на...

Започна првиот ден од дводневната завршна конференција во рамките на проектот „Спречување на дискриминација кон ромските деца“ во хотел „Холидеј Ин“ во Скопје (19-20 февруари 2019)

На првиот ден, конференцијата имаше чест да ја отвори Г-н Музафер Бајрам, министер без ресор во Владата, по што воведни обраќања имаа Г-ѓа Васка Бајрамовска Мустафа, заменик Народен правобранител, Г-ѓа Јасна Пецевска – Талевски,...

Презентација на извештајот и конференцијата од Проектот „Спречување на дискриминација кон ромските деца“

**** Оваа публикација е изготвена со помош на Европската Унија. Содржината на публикацијата е единствена одговорност на Здружението Национален ромски центар (НРЦ), Куманово и партнерската организација Здружение Паблик, Скопје и на никаков начин не...

Презентација на Извештајот – Анализа на случаи од терен ТВ СИТЕЛ

Промоција на Извештајот и завршната конференцијата од проектот „Спречување на дискриминација кон ромските деца“ **** Оваа публикација е изготвена со помош на Европската Унија. Содржината на публикацијата е единствена одговорност на Здружението Национален ромски...

Соопштениja за медиуми – заклучоци и препораки од Извештајот – Анализа на Случаи од терен

Препораки за подобрување на законската регулатива и стратегии генерални состојби и заклучоци Националниот ромски центар во рамките на проектот „Спречување на дискриминација кон ромските деца“ го подготви извештајот „Дискриминација на децата Роми, меѓународна и...

Презентација на извештајот и најава за конференцијата од Проектот „Спречување на дискриминација кон ромските деца“

**** Оваа публикација е изготвена со помош на Европската Унија. Содржината на публикацијата е единствена одговорност на Здружението Национален ромски центар (НРЦ), Куманово и партнерската организација Здружение Паблик, Скопје и на никаков начин не...

Извештај – анализа од проектот „Спречување на дискриминација кон ромските деца“

Националниот ромски центар во рамките на проектот „Спречување на дискриминација кон ромските деца“ го подготви извештајот „Дискриминација на децата Роми, меѓународна и домашна регулатива, национални политики и институционална поставеност (анализа на случаеви од терен)“...

Мрежата со препораки за извештајот за спречување на дискриминација кон Ромските деца

Презентирана драфт верзијата на извештајот и препораките на трета средба на мрежата  за спречување на дискриминација кон Ромските деца   На 26.12.2018 година во Скопје од страна на проектниот тим беше организирана третата средба...

Привршува кампањата во шесте општини во рамките на проектот „Спречување на дискримининација кон ромските деца“ финансирана од Европската унија.

Во изминатиот период на територијата на шест општини во Република Македонија беше реализирана кампања од страна на мрежата од организации добитници на субгрантови на проектот „Спечување на дискриминација кон ромските деца“ финансиран од Европската...