Ефективност

Проблемот со зголемениот број на бегалци, предизвиците на Пописот, можните проблеми во имплементацијата на Бесплатната Правна Помош и проблемите со домувањето како дел од Декадата за вклученост на Ромите, се само дел од темите...

Реакција по повод насилството против Роми во Бугарија

До Агенција за Основни Права на Европска Унија (FRA) Директор Morten Kjaerum Европска Комисија против Расизам и Нетолеранција на Совет на Европа (ECRI) Nils Muiznieks, Заседавач, ECRI Независен експерт за малцински прашања, Канцеларија на...

Право на слободно движење

Здружението Национален ромски центар (НРЦ) изразува сериозна загриженост во однос на последните информирања во јавноста во врска со потенцирањето на припадниците на ромската заедница како прекршители на правилата на визната либерализација. Јавноста е сведок...

Меѓународен ден на Ромите и вториот Ромски Самит во Кордоба, 8-9 Април Шпанија

Македонија, 8ми април 2010 – Национален Ромски Центар (НРЦ) по повод Меѓународниот ден на Ромите потенцирајќи ја итноста и важноста за подобрување на состојбата на ромската заедница повикува кон реални и видливи акции. Сведоци...

Реакција за состојбата на романските Роми во Италија

Со оглед на последните случувања во Италија, што следеа по ужасното убиство на италијанска жена, со главен осомничен романски Ром, што доведе до итно протерување на Ромите, уривање на ромски населби и анти-ромски однос...

НРЦ повикува за заштита на правата на детето

Почитувани, Национален Ромски Центар (НРЦ), реагираат по повод видео клипот објавен во месец ноември 2006 година на порталот Кајгана во категоријата наловена хумор и сатира, а неофицијално дознаваме дека истата снимка се наоѓа кај некои...

Забава или насилство?

Нова слика, појава или секојдневие за Ромските деца, одраз на нечија омраза, нечовечност, дискриминација, а и не само тоа најголема болка е што тоа е само дете. Како знак на негодување добивме реакција од...

Реакција за нехуманиот третман на Ромите во Словенија

До г-дин. Јанез Јан, Премиер на Република Словенија Cc. Драгутин Мат, Министер за Внатрешни Работи на Република Словенија Cc. Матја Ханек, Канцеларија на Народен Правобранител на Република Словенија Почитуван Премиере, Национален Ромски Центар (НРЦ)...