• Почитувани,

  Национален Ромски Центар (НРЦ), реагираат по повод видео клипот објавен во месец ноември 2006 година на порталот Кајгана во категоријата наловена хумор и сатира, а неофицијално дознаваме дека истата снимка се наоѓа кај некои сопственици на мобилни телефони. Видео клипот објавен на македонскиот сајт Кајгана, и ваквото претставување во медиумите на децата претставува грубо Продолжува…


 • Забава или насилство?

  Објавено на 20 November 2006

  Нова слика, појава или секојдневие за Ромските деца, одраз на нечија омраза, нечовечност, дискриминација, а и не само тоа најголема болка е што тоа е само дете.

  Како знак на негодување добивме реакција од еден хуман граѓанин на Р.Македонија, уредник на http://istoricar.blog.com.mk/, кој со вознемиреност и грижа нè иформира и воедно протестира за клипот под име „Латиф“ на порталот на Кајгана www.kajgana.com кој беше поставен во забавно хумористична рубрика. По наша анализа клипот бил објавен на првата страна на 17 ноември 2006 година и сеуште стои во нивниот download сервер но е отстранет од WEB страната на Кајгана. Продолжува…


 • До г-дин. Јанез Јан, Премиер на Република Словенија

  Cc. Драгутин Мат, Министер за Внатрешни Работи на Република Словенија

  Cc. Матја Ханек, Канцеларија на Народен Правобранител на Република Словенија

  Почитуван Премиере,

  Национален Ромски Центар (НРЦ) е професионална невладина организација од Куманово, Македонија и е воспоставена со цел да ја претставува и стимулира активната партиципација и интеграција на Ромите на принципите на модерно мултиетничко Европско општество. Националниот Ромски Центар изразува голема загриженост за скорешните протерувања на Ромите и им порачува на властите Продолжува…


 • Запишани коментари од Европски центар за правата на Ромите и Национален Ромски Центар
  за поранешна југословенска Република Македонија
  за разгледување од страна на
  Комитетот за економски, социјални и културни права при Обединетите Нации
  на 37та седница

  1. Преглед
   1. Европскиот центар за правата на Ромите (ERRC) и Националниот Ромски Центар (НРЦ) со почит доставуваат запишани коментари за поранешна југословенска Република Македонија (понатаму „Македонија“) за разгледување од страна на Комитетот за економски, социјални и културни права при Обединетите Нации („Комитетот“) на 37та седница која ќе се одржи од 6-24 ноември 2006 година во Женева. Овој извештај е поднесен како дополнителна информација за Комитетот и разгледувањето на првобитниот извештај на Македонија (понатаму „државен извештај“), поднесен во јули 2005 согласно со член 16 и 17 од Пактот. Продолжува…

 • Организации за правата на Ромите даваат придонес за прегледот на интересите во Македонија пред органите на Обединетите Нации

  Будимпешта, Куманово, Женева, 13 ноември 2006 година. Комитетот за економски, социјални и културни права при Обединетите Нации, денес ја разгледува усогласеноста на Македонија со Меѓународниот Пакт за економски, социјални и културни права (ICESCR). Во прилог на денешното расправање Европскиот центар за правата на Ромите (ERRC) и Национален ромски центар (НРЦ) поднесоа пишани коментари во кои се истакнати интересите за правата на Ромите во Македонија во областите опфатени со овој Меѓународен Пакт. Продолжува…


 • Европскиот Форум на Ромите усвои резолуција за Ромите во Европа

  Стразбур, 9 ноември 2006 година. На крајот на тридневниот состанок на пленарното Собрание на European Roma and Travellers Forum усвои резолуција со која се бара од Комитетот на министрите и од Европскиот Совет да усвојат Европска повелба за правата на Ромите. Повелбата треба да биде обрзувачки легален инструмент со кој ќе се присилат националните влади или меѓународните организации да ги почитуваат правата на Ромите. Продолжува…